« Meditatie»

Gepubliceerd op 04-02-2021

Tip 2. om angst te verminderen en jouw zenuwstelsel te ontspannen.

Meditatie is een techniek waarvan is bewezen dat het angst en stress vermindert. En in feite bestaat meditatie al sinds de oudheid en werd het gebruikt voor ontspanning en als hulpmiddel voor spirituele ontwikkeling. Het is vrij gemakkelijk om te mediteren. Het moeilijkste is om jezelf daadwerkelijk een tijdje stil te laten zitten. 

In de eenvoudigste vorm is meditatie stil zitten en focussen op het inademen en uitademen van de adem. Het doel is om je te concentreren op het heden en om je geest tot rust te brengen. En ik weet zeker dat je bewust bent van de duizenden gedachten die elke dag door je heen gaan. Tuurlijk is het moeilijk om een rustig moment in jouw geest te krijgen, vooral in de lawaaierige omgevingen waarin we tegenwoordig in leven.

Maar hoe meer je je concentreert op naar binnen, je in- en uitademen observeert, hoe meer je zenuwstelsel zal ontspannen. Zullen er minder gedachten in de geest blijven hangen. Natuurlijk komen er willekeurige gedachten binnen, maar deze hoeven niet te blijven. Observeer ze gewoon en laat ze gaan.

Als je nog niet gewend bent aan mediteren, is het een goed idee om met een paar minuten per keer mee te beginnen. Drie minuten lang stilzitten, klinkt misschien gemakkelijk, maar het is moeilijker dan je denkt. Wat er in de loop van de tijd zal gebeuren, is dat je zult wennen aan de rust, opmerkzaam zijn en een diep gevoel van ontspanning gaan ervaren.

Om je angstniveaus te verminderen, maak er dan een gewoonte van om elke dag te oefenen met mediteren. Begin gewoon met een paar minuten en verhoog dit in stappen tot 15 á 20 minuten per dag waarbij jij je goed voelt. Een goed moment om dit te doen is 's ochtends wanneer je wakker wordt of 's avonds voordat je gaat slapen. Het is zelfs goed om 's avonds tijdens het mediteren in slaap te vallen. Deze techniek kan je erbij helpen om nog rustiger te slapen.

En als je overdag het gevoel van angst voelt toenemen, neem dan een paarminuten voor jezelf en oefen een paar minuten meditatie.. Haal een paar keer diep adem en concentreer je dan op je ademhaling. Je zult merken dat de angstgevoelens binnen een paar minuten zal afnemen. Meditatie bij angst is geweldig om stress te verminderen en spiritueel te groeien. Zelfs al heb je niets hebt met spirituele poeha -:)  is het mooi om een bepaalde rust terug te vinden in jouw lichaam.

meditatie-angstenstress-1612447514.jpg